WAT KUN JE MET DE BUURTSCHUUR?

In Maanwijk willen we mensen met elkaar in verbinding brengen. Dat doen we door verschillende faciliteiten aan het plan toe te voegen, zoals een buurtschuur bij de gemeenschappelijke tuin. Wat je straks allemaal met de buurtschuur kunt doen, leggen we graag uit.

De gemeenschappelijk tuin is een typische plek in de wijk waar je elkaar ongedwongen kunt ontmoeten. Dat bracht ons op het idee om een buurtschuur toe te voegen. Een ruimte waar je gereedschap kunt delen, elkaar kunt treffen en waar je gezamenlijk eigenaar van bent. 

Van hokje naar buurtschuur

Het eerste idee was om een hok te plaatsen waar je tuingereedschap kunt delen. Gaandeweg is het idee iets specialer geworden. Zo is er niet alleen plek voor klein gereedschap, een kruiwagen of een grasmaaier, maar kun je aan de kant van de tuin ook de luiken openzetten. Dan wordt de buurtschuur een soort uitgiftepunt, wat ideaal is voor een buurtborrel, een kinderfeestje of om het geoogste fruit uit te stallen.

Ontwerp

De architect van Maanwijk is ook de ontwerper van de buurtschuur. De schuur wordt gemaakt van duurzame materialen, krijgt een groen mos-sedumdak en wordt afgewerkt met zinken dakgoten. Alle kleuren van de bergingen uit de buurt komen in een verticaal patroon terug in de houten afwerking. De afmetingen zijn ongeveer 5 x 4,5 meter, met daaraan vast een hok voor de deelfietsen. In de buurtschuur zit de meterkast van de verlichting van de achterpaden die naar de gezamenlijke tuinen lopen. Dat betekent automatisch dat de buurtschuur ook voorzien is van stroom.

Pak hier een deelfiets

Aan de achterzijde van de buurtschuur is ruimte voor de elektrische deelfietsen. Deze staan in een afgesloten fietsenhok, welke vastzit aan de buurtschuur. Het hok heeft een eigen deur en een open structuur. Zo zijn de deelfietsen goed zichtbaar, wat weer sneller uitnodigt om ze te pakken.

Haal er je pakketje op

Een andere interessante functie van de buurtschuur is de ‘Bring Me Box’. Dit is de plek waar de pakketservice jouw pakketje veilig kan afleveren als je niet thuis bent. Hoe het werkt? Je geeft bij je online bestelling aan dat het pakketje op het adres van de buurtschuur geleverd moet worden. Je ontvangt een bericht als het pakketje veilig in een afgesloten kluisje is geleverd. Als je thuiskomt haal je het pakketje op bij de buurtschuur met de juiste code die je hebt ontvangen. In de Bring Me Box zitten 17 ‘kluisjes’ om pakketjes kwijt te kunnen in verschillende formaten.

Hoe ga je de buurtschuur gebruiken?

Hoe de buurtschuur gebruikt gaat worden, bepaal je samen met je buurtgenoten. De buurtschuur is een onderdeel van de gezamenlijke Parktuinen en daarvan ben je gezamenlijk eigenaar. Hierdoor kan je zelf de regels voor het gebruik opstellen. Daar richten we een beheerstichting voor op. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als bij een VVE. Er wordt een bestuur gevormd om de buurtschuur te onderhouden, om bijdragen te innen, om afspraken te maken over de openingstijden, het sleutelbeheer en wat er wel of niet in de buurtschuur mag staan.

Wanneer is het een succes?

Het is eigenlijk al een succes als je met elkaar in gesprek raakt bij de buurtschuur. Dat er sociaal contact ontstaat door de schuur. Iemand pakt een deelfiets, terwijl er getuinierd wordt. Of er wordt een pakketje opgehaald terwijl er een kinderfeestje in de tuin is. Het wordt een ongedwongen meetingpoint. Hoe vaak je er bent of hoeveel gebruik je ervan maakt, heb je volledig zelf in de hand.