Vanuit Heijmans vinden we het belangrijk dat Maanwijk een groene en natuurlijke uitstraling krijgt. Dat zorgt namelijk voor een prettige leefomgeving. Dat doen we door veel en diverse inheemse natuur toe te voegen, maar ook door vaste hagen te planten op de erfafscheiding van de woningen. Door het natuurlijke karakter van de wijk naar de tuin door te trekken wordt de biodiversiteit in de wijk versterkt. De verschillende type hagen aan de buitenzijden van de voor- en achtertuinen geven extra schuil- of nestgelegenheid voor vogels en insecten. Daarnaast wordt het leefgebied van kleine zoogdieren en amfibieën vergroot doordat zij niet tegengehouden worden door een harde erfafscheiding. Zo zorgen we dat de volledige wijk een groen en natuurlijk aanzicht krijgt.
Iedere woning krijgt dus een haag, maar het verschilt per woning wat voor een type haag er wordt geplant en welke hoogte de haag krijgt. Bij de gezamenlijke tuinen wordt de haag een stuk lager, omdat deze Parktuinen lager liggen dan de privé-tuinen. Vanuit je eigen tuin kijk je over de haag uit op de gezamenlijke tuin, maar vanuit de gezamenlijke tuinen kun je niet de woning in kijken. Over dat soort zaken is goed nagedacht in het hagenplan.
Langs de laanwoningen komt aan de voorzijde een strakke, formele haag. Dat is een klassieke beukenhaag die je vast al kent. In de wintermaanden blijft het bruine blad zichtbaar. Aan de achterzijde komt een wat meer informele haag van het soort ‘Photinia x fraseri Red Robin’ (de glansmispel). Dit is een snelgroeiende haagplant met opvallende rode kleur in de nieuwe bladeren. In de zomer sieren kleine witte bloemen de glansmispel en tegen de winter worden de bladeren donkergroen en mooi glanzend.
Vrijwel alle Parkwoningen en Hofwoningen krijgen een combinatie van de glansmispel aan de voorzijde van de woning en een ecologische haag aan de achterzijde. Daarvoor gebruiken we onder andere de ‘Acer Campestre’ (de veldesdoorn). De bladeren zijn drie tot zeven cm groot en 3- tot 5-lobbig. In de winter verliest de veldesdoorn zijn bladeren. Deze haag is bij het uitlopen in het voorjaar vaak rood getint. Een haag van de veldesdoorn groeit niet heel snel, maar kan wel erg oud worden.
Maar dat is nog niet alles. Er komen ook 19 zogenaamde Ecowalls in Maanwijk. Deze worden verwerkt in de ecologische hagen, daar waar de tuinen van de Parkwoningen en de Hofwoningen grenzen aan de gezamenlijke tuin of de groene verbindingszone. De Ecowall is een soort schanskorf met stenen erin. In de schanskorf komen nestelgelegenheden voor egels en vogels. Ook worden er insectenhotels in verwerkt. De Ecowall wordt zo’n 60 cm hoog, 4 tot 5 meter breed en wordt tussen de hagen gepositioneerd. Bovenop de Ecowall is ruimte om (klim)planten te laten groeien voor een natuurlijke uitstraling.
Als je een woning koopt in Maanwijk, teken je in de koopakte voor een instandhoudingsverplichting. De haag hoort bij de woning en mag niet moedwillig weggehaald worden. Bij sterfte word je geacht de haag (deels) weer aan te planten. Dat klinkt zwaar, maar de hagen gaan echt bijdragen aan een groene woonbeleving en zijn een bijzondere kwaliteit van Maanwijk. Met de keuze voor de hagen willen we je tevens stimuleren om de erfafscheiding met de buren groen te maken en geen schuttingen te plaatsen. Als dat lukt, dan wordt Maanwijk écht een groene woonbeleving!