DE GROENE BELEVENIS OVER DE NATUUR IN DE WIJK

Henriёtte Former en Petra de Booij van De Groene Belevenis geven elke nieuwsbrief meer inzicht in de groene (en blauwe) leefomgeving van Maanwijk. Deze keer informeren ze over ontmoeten in het groen en natuurlijk buiten spelen.

“Vanuit De Groene Belevenis stimuleren we ontmoeten in het groen, juist ook in zo’n nieuwe wijk als Maanwijk. Elke keer ervaren we weer dat buiten zijn, voor jong én oud, veel bijdraagt in het samenzijn en onze gezondheid. Letterlijk met handen en voeten in de klei staan en het ervaren van de ruimte. Jezelf verwonderen over datgene wat je ziet. Contact maken met anderen terwijl je buiten bezig bent. Het lijken allemaal hele simpele dingen, maar ze zijn goed voor ons  welbevinden. Oog voor de natuur en begrip voor hoe de natuur werkt, dragen bij aan meer biodiversiteit in de eigen leefomgeving.

Natuur en natuurbeleving bieden ook veel mogelijkheden voor een gezonde en evenwichtige ontwikkeling van kinderen. Natuur nodigt een kind uit om in beweging te komen. De afwisseling in een natuurlijke omgeving stimuleert de motoriek. Door in contact te komen met verschillende soorten ondergrond en hoogteverschillen maar ook door vallen en opstaan, leert een kind zijn lijf kennen en staat het steviger op zijn benen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en een natuurlijke omgeving daagt hen uit om op ontdekkingstocht te gaan. Buitenspel is vaak eenvoudig, maar prikkelt de fantasie en creativiteit optimaal. Een stok is de ene keer een zwaard en dan weer een handig hulpmiddel bij het bouwen van een hut. Buiten spelen geeft ruimte om grenzen te verleggen en biedt volop mogelijkheden om met andere kinderen in contact te komen. Door natuur en natuurbeleving dichtbij kinderen te brengen in Maanwijk, krijgen zij de mogelijkheid om zich optimaal te ontwikkelen.”