BOEREN HEKWERK ALS SLOTSTUK VAN MAANWIJK

Het uitzicht vanaf Maanwijk doet denken aan het boerenlandschap van weleer. ‘Daar moeten we iets mee doen’, dacht timmerman Gertjan Wessels. Hij kwam met het idee om authentieke boeren hekwerken terug te laten komen in de wijk. Als herinnering aan de historie van de plek. Gertjan zit vol ideeën en laat de schaafmachine nu al krullen draaien. Een kijkje in zijn werkplaats aan de Arnhemseweg.

Hoe kwam je op het idee om een boeren hekwerk te maken voor Maanwijk?

“Ik ben geboren en getogen in Leusden-Zuid en woon al 50 jaar in de buurt. Als kind vond ik de boeren hekken langs de akkers al interessant. Het zijn degelijke hekwerken, gemaakt van hout uit de natuur in de omgeving. Zo’n hek was, en is nog steeds, een herkenningspunt in het landschap. Naarmate je ouder wordt, ga je daar meer waarde aan hechten. Het beeld wat ik destijds had wil ik graag behouden. Die houten hekken zijn namelijk een verdwijnend fenomeen.

Dat bracht mij op een idee: Als timmerman kan ik het idee bedenken én ik kan die hekken maken. Waarom klop ik niet gewoon bij Heijmans aan? Via via kwam ik bij de juiste mensen terecht en eigenlijk was iedereen direct enthousiast. Dat komt denk ik omdat zo’n boeren hekwerk herkenbaar is en een eigen karakter heeft. Dat ik als lokale timmerman betrokken kan zijn bij een initiatief als Maanwijk is een mooie bijkomstigheid.”

Kun je al iets vertellen over de hekken?

“Jazeker, dat het nog minimaal twee jaar duurt voordat ze er staan! Dat lijkt ver weg, maar ik ben al begonnen. De inrichting van Maanwijk wordt nu al bepaald, dus ik moest er vroeg bij zijn. Ik heb een aantal authentieke houten palen van Landgoed Den Treek op de kop weten te tikken. Dat zijn massief eiken palen die ooit dienden als palen van hekwerken op het landgoed. Die liggen al bij mij in de werkplaats om te drogen. Ik ga ze bewerken en een tweede leven geven. Onder de geleefde laag zit nog prachtig hout wat jaren meekan. Het hek zelf ga ik ook maken van massief eikenhout. Dat moet nog gezaagd worden op het landgoed. De hekwerken worden ongeveer een metertje hoog en zijn iets minder breed dan het oorspronkelijke formaat. Het moet natuurlijk wel passen bij Maanwijk.”

“Laten we trots én zuinig zijn op de houten hekwerken in onze streek”

En waar komen de hekken straks te staan?

“De hekken komen, zover nu duidelijk is, aan de kopse kanten van de groene zone tussen de bestaande en nieuwe wijk. Dus aan de west- en oostzijde. Ik wil die groene verbinding sfeer geven. Gezellig maken. Vroeger zag je hier koeien, mais en het boeren leven. Boer Van Dam zat hier op het land nog z’n koeien te melken met bijbehorende melkbussen. Het is toch mooi dat je daaraan herinnerd wordt als je straks langs zo’n hekwerk loopt? Die herinnering komt terug in de karakteristieke afronding aan de bovenkant. Een soort ‘half maantje’. Dat is volgens mij typisch voor deze plek, al ben ik nog op zoek naar meer informatie over de historie van deze lokale boeren hekwerken. Dus ken je iemand die daar meer over weet? Dan nodig ik je graag uit voor een kop koffie. Dan gaan we van de boeren hekwerken het perfecte slotstuk van Maanwijk maken.”

 

Heb jij meer informatie over de historie van de boeren hekwerken in Leusden? Laat het ons weten? Dan brengen we je in contact met Gertjan.