BIODIVERSITEIT EEN KICKSTART GEVEN

Om een gezonde leefomgeving maken is meer dan de openbare ruimte ‘mooi groen’ inrichten. Vincent Nederpel is als adviseur ecologie bij Heijmans vanaf het ontwerp betrokken bij de ontwikkeling van Maanwijk. Hij zorgt ervoor dat deze wijk niet alleen een oase wordt voor de bewoners, maar ook voor dieren.

Wat is er nodig om een gezonde leefomgeving te maken?

Als je een nieuwbouwwijk maakt, dan denk je in eerste instantie aan het toevoegen van huizen en wegen. Dat is an sich niet echt gezond te noemen. Het gaat erom hoe je het inpast in een groene, gezonde omgeving. In Maanwijk doen we dat door een parkachtige setting te creëren met bomen, struiken, voedsel en nestkasten die zoogdieren, vogels en insecten aantrekken. Door daar vooraf goed over na te denken en de juiste voorzieningen te treffen geven we de lokale biodiversiteit een kickstart.

Aan wat voor een voorzieningen moeten we dan denken?

We weten welke soorten die we voor ogen hebben in Maanwijk en wat hun voorkeuren zijn.

De meeste vogels houden bijvoorbeeld niet van een warme gevel. Dan wordt het nest te heet. Daarom komen er alleen aan de noord- en oostzijde van de woningen nestkasten voor vogels. Vleermuizen houden juist wél van warmte en hebben ruimte nodig voor een aanvliegroute. Dat betekent dat er aan de zuidzijde van de woningen nestkasten voor vleermuizen komen waar ze eenvoudig naartoe kunnen vliegen en in kunnen kruipen. We hebben gekeken naar de juiste balans. Het aantal en type nestkasten past bij de behoefte in de omgeving.

 

Hoeveel nestkasten komen er in Maanwijk?

In de bebouwing komen 24 vleermuiskasten. Voor de gierzwaluw, de huismus en de koolmees komen er 66 vogelkasten in de gevels. Verder treffen we voorzieningen voor de wilde bij. Deze soort leeft solitair en is van onschatbare waarde voor onze voedselproductie. Er komen 24 insectenblokken in de woningen met gaatjes in verschillende diameter. Al deze beestjes leven in de omgeving van Maanwijk en gaan straks vanzelf de wijk ontdekken. Komen ze iets tegen wat aansluit bij hun voorkeur qua voedsel of verblijf? Dan gaan ze het hier vanzelf naar hun zin hebben.

En voor kleine zoogdieren?

In Maanwijk komen ook 19 zogenaamde Ecowalls. Deze worden verwerkt in de ecologische hagen, daar waar de tuinen van de Parkwoningen en de Hofwoningen grenzen aan de gezamenlijke tuin of openbaar groen. De Ecowall is een soort schanskorf met stenen erin. In de schanskorf komen vier egelhuizen en nestgelegenheden voor kleine reptielen, insecten en vogels die passen bij het park. Dan moet je denken aan een roodborstje, een merel of een winterkoninkje. Ook worden er insectenhotels in verwerkt. De Ecowall wordt zo’n 60 cm hoog, 4 tot 5 meter breed en wordt tussen de hagen gepositioneerd. Bovenop de Ecowall is ruimte om (klim)planten te laten groeien voor een natuurlijke uitstraling.

Kunnen bewoners zelf iets doen met de inrichting van hun tuin?

Jazeker! De privétuinen zijn super belangrijk om de biodiversiteit te bevorderen en het klimaatprobleem aan te pakken. Alle tuinen samen hebben een sterke invloed op de leefbaarheid. Te veel tegels in de tuinen zorgt voor meer hitte en is niet goed voor het afvoeren van regenwater. Vogels en insecten worden er ook niet blij van. Het zou mooi zijn als bewoners zich voor de inrichting van hun tuin laten inspireren door De Groene Belevenis en de Heuvelrugtuinen. Maar ook de Vlinderstichting en de Vogelbescherming hebben goede tips voor de juiste inrichting en beplanting. Het is toch fantastisch om een tuin te hebben die onderdeel is van de Utrechtse Heuvelrug? Ga ervoor!